Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2019-12-02

Veszprémben a Finn Mikulás!

Joulupukki az Északi-sarkkörön is túlról, a finnországi Rovaniemiből 18. alkalommal érkezett Veszprémbe, hogy találkozhasson a gyerekekkel, a családokkal. Önkénteseink egész nap a rendezvény helyszínének kialakításán dolgoztak. Mikulás ösvényt alakítottak ki fenyőfákkal a belvárosban, mely a sétáló utcán felállított színpadig vezetett. Kis manóink - gyerekek és felnőttek együtt - szorgoskodtak.

A Veszprémi Petőfi Színház hathatós közreműködésével zenével, dallal és színes ünnepi fényekkel fogadtuk a Nagyszakállút és a hozzá érkező több száz látogatót. Az ajándék sem maradt el; A 18. veszprémi látogatás alkalmából, finn szokás szerint köszöntöttük a nagykorúvá válás jelképével a Mikulást: egy kapitánysapkával és egy szál piros rózsával.

A rendezvényen több mint 1500 gyerek és felnőtt vett részt adventváró hangulatban. Az eseményt követően Joulupukkit elkísértük a Cholnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályára is, ahol meglátogatta a kis betegeket.

A Kukkantó Egyesület tagjai verssel, dallal és apró ajándékokkal kedveskedtek az itt gyógyuló gyerekeknek.

2019-10-01

"Babára várva"

Az alkalom apropóját a "Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom" helyi képviselőivel közösen szervezett "Babára Vágyva" termékenységi roadshow adta.

Az akkor megjelent párokat, és új résztvevőket vártunk eseményeinkre, ahol családterapeuta segítségével készülhettek fel a babavárásra, a csecsemő gondozásra vagy a kistestvér, az új családtag érkezésére. A nyitott alkalmak során a szülők beszélgethettek a megváltozó családi viszonyokról, szüléssel kapcsolatos félelmeiket aggodalmaikat megbeszélhették a szakemberekkel, gondozónőkkel. A családi kedvezmények igénybevételének lehetőségeivel kapcsolatban is hívtunk előadót.

A beszélgetésekre havonta egy alkalommal került sor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15 utcai fiók könyvtárában.

2019-06-18

Kukkantó tábor 2019

1. nap: Reguly nyomában jártunk

A Reguly Antal Múzeumba beérve egy kedves kis szoba fogadott melyben rengeteg érdekes és szép tárgy volt. Találtunk köztük ruhát, játékékot, valamint csizmát is.

Ezeken a lábbeliken tanultuk meg elsőként a fotózás alapszabályait Szegedi László rendező operatőrtől.

A másik szobában Ruttkay-Miklián Eszter elmagyarázta az itt látott tárgyak eredetét és történetét. A következő állomásunkon egy hanti (finnugor népcsoport) konyha apró részleteit figyelhettük meg.

A múzeum után végül, de nem utolsó sorban kimentünk az udvarra és felállítottunk egy hatalmas hanti sátrat, majd ebédeltünk.

2. nap: Űrturizmus Bakonybélben

Egy kiadós reggeli után megérkeztek hozzánk a Paper Dog munkatársai, Márk és János. Ők megmutatták nekünk hogyan kell képeket szerkeszteni, pl.: a saját weboldalunkhoz; majd ezután a bakonybéli Pannon Csillagda felé vettük az irányt, ahol nagyon sok érdekes és izgalmas dolgot láttunk. Sokat tudhattunk meg a különféle bolygókról, például a Marsról vagy az Univerzum rejtélyeiről.

A bolygók után följebb mentünk egy emelettel, és kipróbáltuk hogy lehet hallani egy űrhajóssisakban, és hogy milyen egy űrhajósszékben ülni, majd egy speciális óriástávcsővel kémleltük a Napot. A nap lezárásaképpen a Csillagda planetáriumában megnéztünk egy rövid mozifilmet is.

3. nap: Szerzetes paradicsom

Fölkeltünk, reggeliztünk és megindultunk a Bencés Monostor felé. Sétánkat a növénykertben kezdtük, majd fölmentünk a padlásra és megnéztük, hogy a szerzetesek hogyan hasznosítják a gyógynövényeket.

4. nap: Régi szokások Bakonybélben

A 4. nap reggelén a bakonybéli tájház felé vettük az irányt. Itt nagyon sok érdekes dolgot láttunk, például egy parasztházat, ami az 1850-es évekből mutatta be az itt élők életkörülményeit, használati tárgyait.

A ház akkoriban három helységből állt. Az ajtón át a konyhába léptünk amelynek az első fele volt a pitvar és a belső oldala maga a konyha a kemencével, a konyhától jobbra nyílt a “tisztaszoba”, ahol a betegek, a várandós nők és a vendégek laktak. A konyhától balra nyílt a lakószoba ahol a mindennapjait töltötte a család. Ezen a területen az emberek a fa megmunkálásából éltek, ezt a tevékenységet mi is kipróbálhattuk. Ebédre a vidékre jellemző hagyományos langallót kóstoltuk meg, amit csikó kemencében sütöttünk!

Búcsúzóul az ezeréves falu látványában a Köves-tetőről gyönyörködtünk!