Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2020-06-19

Kukkantó tábor (2020. 06. 19.)

A mai nap kisbuszunkkal Felsőörsre utaztunk, ahol először az erdőben rejtőző cinóber bányát néztük meg. Az ötvenes években a bányában-a vörös pigmenten túl- értékes leleteket találtak a régészek: az ősemberek által használt jávorszarvas csontjából készített szerszámokat! Bár ez a felfedezés nem vált különösebben ismertté, Európában egyedülálló.

A könnyen törhető „vörös kővel” az őskorban barlangfestményeket, és spirituális szertartásokhoz használt maszkokat készítettek. A festék előállításához nem kell más, csak vörös pigment por és víz( vagy más oldóanyag). A cinóber bánya megtekintése után túravezetőnk időutazásra hívott minket: a felsőörsi Határ hegy lábánál köveket, és foszíliákat tanulmányoztunk. A kövek kora és anyaga meghatározására sósavat cseppentettünk. Túránk alatt megismerkedtünk a tűzkővel, és az anyagok keménységével A kíserletezés után ismét beültünk furgonunkba és meg sem álltunk Felsőörs egyik ősi templomáig. Az Árpád-kori katolikus templom vörös kövei és a külső díszei megannyi legendát rejtenek. A templom, és ezzel együtt Felsőörs birtokolja az ország 3. legrégebbi orgonáját. A műemlék hangszer 1745-ben épült és 1961-ben rekonstruálták, azóta is gyönyörű állapotban várja a híveket.

A templomot magunk mögött hagyva elmentünk a Felsőörsi községházba ahol megettük az ebédünket. Ezt követően elkezdődhetett a csata! Mindeki szorgosan dolgozott azon nemes célért, hogy megmentsük Tóbiást és Szivárványt, a két tojást a kísérlettől, aminek lényege, hogy a 3 méterről ledobott kísérleti alany karcolás nélkül megússza a földre érést. A tojás dobálás után egy vizsla látogatott meg minket, aki minden mozdulatával elkápráztatta a nézőket. A nap lezárásaképpen két szórakoztató játékot játszottunk: ”csipesz fogócska” és ”intelligens piff-puff”. Tapasztalataim alapján Felsőörs igazán gyönyörű hely, ahová érdemes ellátogatni!

2020-06-17

Kukkantó tábor (2020. 06. 17.)

A mai nap Veszprémben tartózkodtunk. Reggel 8 órakor találkoztunk a Kossuth utcai óra mellett, majd megnéztük a Lepény épületet. Megtudtuk, hogy a folyosókon, amelyek most kihaltak voltak, régen a karácsonyi vásárokat tartották, de ezek kinőtték a rendelkezésre álló teret. A Húszemeletesbe egy kapucsengő kóddal jutottunk be és lifttel mentünk fel a 19-ik emeletre, ahol a Méz rádió működik. Régen ez a szint adott helyet a Veszprém Televíziónak is. Itt találkoztunk az Ébredj Veszprém műsorvezetőjével, Szekeres Dáviddal. Elmesélte nekünk a személyes történetét, miként szeretett bele a rádiózásba és hogyan vált műsorvezetővé. A fent töltött pár óra alatt, volt időnk a panorámát is megcsodálni, ami az esős idő ellenére is gyönyörű volt.

Ezt követően utunk a Szaléziánumba vezetett, ahol találkoztunk Sümegi Elemér hegedűkészítő mesterrel. Itt egy kis rálátást kaptunk a szakmára, hiszen megcsodálhattuk az szerszámokat, és a hangszerkészítés fortélyait is megismerhettük. Megtudtuk, hogy a kívánt forma eléréséhez hársfa lemezekből formálja ki speciális vésővel és különleges kis gyaluval a hangszert. A hegedűt fenyőgyantával konzerválja, a ragasztóhoz pedig csontenyvet használ. A vonó húrját lószőrből, a csapokat pedig ébenfából készíti. A Mester elmondta, hogy egy hegedű elkészítéséhez körülbelül 2 hónap szükséges, az értékesítési ára - a belefektetett rengeteg munka és a drága alapanyagok miatt - akár 11 millió forint is lehet! Sümegi Elemér tevékenysége nem csupán a hangszerkészítésre korlátozódik; foglalkozik bicikli restaurálással, és értékmentéssel is. Műhelyében kiállított muzeális értékű satuk Amerikából származnak. Ebédünket helyben költöttük el, majd elmentünk fagyizni a Mackóba. A napot kézműveskedéssel zártuk. Projektünk célja az volt, hogy úgymond átöltöztessük a Húszemeletest. Hamarosan a végeredményt is megmutatjuk!

2020-04-01

Színezz Velünk! - rajzpályázat

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltós kifestőt készített a gyerekeknek. Remélik, ezzel vidámmá tehetik az otthon töltött időt.

További információkért látogasson el a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalára.
2020-03-31

Hajtogassunk védőmaszkot!

H. Vass Ildikó origami alkotó és a Kukkantó Egyesület közös felhívása nem csak gyerekeknek!

Otthon egyedül, varrás nélkül, hajtogatással is elkészíthetsz egy négyrétegű védőmaszkot. Ha a papírt használat után kicseréled, mosható is! :)

Vigyázzunk egymásra!

Még többet megtudhatsz az origamiról az alábbi linkekre kattintva:

https://hvassildiko.eoldal.hu/

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/vedomaszk-hajtogatassal/
2020-01-20

"Családom a Csapatom" - rajzpályázat

A Kukkantó Baráti Kör Egyesület plakátpályázatot hirdet óvodások és kisiskolások részére, 4 korcsoportban 4-10 éves korig "Családom a csapatom" címmel!

Szabadon választott technikával készült alkotásokat A/3-as és A/4-es méretben várjuk!

Szakmai beszámoló:

Veszprém 2013-ban kapcsolódott a Házasság hete országos eseményeihez. A civil szerveződés gyümölcseként szervezett egy hetet magába foglaló eseményfolyam, ma már állami és egyházi, civil szervezetek közös együtt gondolkodásaként valósul meg. Az események minden évben egy jelige köré szerveződnek, ez adja meg az előadások, tréningek, workshopok, interjúk, elmélkedések központi mondandóját. Nagy öröm számunkra, hogy a város polgármesterének, a Kukkantó Baráti Kör és a Veszprém TV hívó szavára 2013-óta több veszprémi közszereplő, intézmény, szervezet vesz részt az eseménysorozatban: Külön megtiszteltetés városunknak, hogy 2018-ban az országos megnyitónak Veszprém és a református gyülekezet adhatott helyet. Az esemény nonprofit jellegéből adódóan, pályázati támogatásokból és szponzori segítséggel és a helyi vállalkozók támogatásával valósul meg.

2020-ban hirdettük meg a Családom a csapatom című rajzversenyt, amelyre 120 óvodás és kisiskolás készített rajzot. A rajzokat tekintélyes zsűri véleményezte. Az eredményhirdetésre a veszprémi Petőfi Színházban került sor, ahol a védnökök (Dr. Márfi Gyula, emeritus érsek és a város polgármestere, Porga Gyula) adták át az értékes díjakat a gyerekeknek.