Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2021-04-14

Láthatatlan munka napja

Láthatatlan munkának nevezünk minden olyan tevékenységet, amiért az azt végző személyek nem kapnak fizetést - a megnevezés alapvetően a háztartási munkát, a főzést, mosást, takarítást fedi, de ide sorolható az idősgondozás, a gyermekek ápolása, illetve mindennemű önkéntesen végzett feladatkör.

A Láthatatlan munka napja minden évben április első keddje. A műhelymunkánkba bevontuk a "Három Királyfi, Három Királylány" Mozgalom helyi mentorát, és a „Családika közösségi tér” munkatársait is.

2020-ban a járvány korlátozta az esemény megtartását, amit 2021-ben pótoltunk egy rajzversennyel. Ennek során a gyerekek elmondhatták véleményüket a láthatatlan munkáról. Az eredményhirdetést online formában tartottuk meg!

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szakmai beszámoló

A tavalyi szakmai műhelyünk sikerén felbuzdulva az idén bevontuk a FICSAK Veszprémi Szervezetét, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom helyi mentorát, a Családika közösségi tér munkatársait is szakmai programunkba! Az eseményt rajzversennyel gazdagítjuk, amelynek során a gyerekek mondják el a véleményüket a láthatatlan munkáról.

2021-02-21

Házasság hete

A 2020-ban szervezett események már jóval túlmutattak a kezdeti elvárásainkon. Tartalmában, szervezettségében egy professzionálisabb rendezvénysorozat részesei lehettünk. A 2021. évi Házasság hete azonban visszafogottabb lett.

A világjárvány miatt előírt korlátozások csak a nyitó istentiszteletet és a záró szentmisét hagyták érintetlenül, a többi programot pedig az online térbe helyeztük át.

Az idei mottó az "Ezerszer is igen" volt. A beszélgetéseket és a rajzversenyt is ennek a gondolatnak a jegyében szerveztük meg. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom veszprémi szervezetével együttműködve egy TV felvételt szerveztünk, amelynek alaphangját a Borka című rajzfilmsorozat egy epizódja adta, amit stúdióbeszélgetés követett.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szakmai beszámoló

Idei programok: A 2020-ban szervezett események már jóval túlmutattak a kezdeti elvárásainkon. Tartalmában, szervezettségében egy professzionálisabb rendezvénysorozat részesei lehettünk. Az idei, 2021. évi Házasság hete azonban visszafogottabb lett. Az előírások csak a nyitó istentiszteletet és a záró szentmisét hagyhatja érintetlenül, a többi programot az online térbe kellett helyezni.

Az idei mottónk: "A folytonosság azonban nem szakad meg." A beszélgetések és a rajzverseny ekköré a mondat köré szerveződött. Felértékelődött a türelem, a szeretet az alázat a humor életünkben. Beszélgetésekben, amelyeknek a Veszprém Televízió adott helyet a járvány hozta új élethelyzetről, a kényszerű bezártságról is szó volt.

Minden évben a kínálat egy új elemmel bővül. Az idén hagyományteremtő céllal a programsorozat új eleme a Gyémántlakodalmaspárok köszöntése. A Házasság hetén ugyan csak a felhívást tudtuk közzé tenni, de a járvány elmúltával várjuk a 60 éve házasságban élő párokat egy meghitt beszélgetésre!

Minden évben egy előadást szervezünk a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom veszprémi szervezetével közösen. Az idei előadás egy TV felvétel volt, amelynek alaphangját a Borka című rajzfilm egyik epizódja adta, az apropóját a stúdió beszélgetésnek, amely a konfliktuskezelésről szólt. Az idén is megrendeztük a hagyományos házasság heti rajzversenyünket is. Az idén kb. 150 pályamű érkezett a felhívásunkra. A pályázat védnöke Dr. Márfi Gyula érsek emeritus és a város polgármestere volt. Az eredményhirdetést csak a járványügyi szabályok betartásával, az online térben tudtuk megtartani.

2020-12-06

Városi Mikulás 2020

A járvány miatt a lappföldi Mikulás nem a szokásos módon érkezett Veszprémbe, de egyesületünk jóvoltából az online térben és rendhagyó módon (az előírások betartásával) mégiscsak eljutott a veszprémi gyerekekhez december 6.-án!

Elektromos nyitott mobiljában ülve, a délutáni óráktól kezdve egészen kora estig végig járta a város utcáit, zenélő kivilágított és feldíszített autójának már messziről integettek a gyerekek! Az önkénteseink remek manók voltak ezen az estén és fáradhatatlanul kínálták szaloncukorral az arra járókat! A meseautó a Dózsavárostól kezdve a Viadukton és a Váron át egészen a Jutasi-úti lakótelepig haladt. A program megvalósításában partnerünk volt Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprémi Magyar-Finn Baráti Kör, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör. A rendhagyó ünnepi Mikulásnapról élőben tudósított az MTV és a Veszprém TV is.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szakmai beszámoló:

A koronavírus járvány miatt a lappföldi Mikulás idén nem tudott a megszokott módon eljönni Veszprémbe találkozni a gyerekekkel, de egyesületünk jóvoltából az online térben és rendhagyó módon (az előírások betartásával) tudta köszönteni a gyerekeket: december 6.-án egy elektromos autóban ülve, a délutáni óráktól kezdve egészen kora estig járta Veszprém utcáit, a Dózsavárostól kezdve egészen a Jutas lakótelepig. Partnereink voltak: Veszprém MJV Önkormányzata, a Finn-Magyar Baráti Kör, és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom.

2020-12-03

Merre jár a Mikulás? Fényképezd le és küldd be a Kukkantónak!

Az idén a járványos helyzet miatt személyesen nem találkozhattok a Mikulással, de azért senki sem marad ajándék nélkül! A Mikulás rénszarvasai és manói segítségével most is megtölti ajándékkal a jó kisgyerekek cipőcskéit! Jól figyeljetek, mert Veszprémben 2020. december 5-én, szombaton délután ajándékokkal megrakott csodaautójával bárhol felbukkanhat a Nagyszakállú! Ha megpillantjátok őt, készítsetek róla fényképet! Kíváncsian várjuk az elkészült fotókat az info@kukkanto.org e-mail címre. A fotókat bemutatjuk a Kukkantó Mikulás Galériájában, a legjobb 10 képet pedig a Mikulás díjazza majd.

2020-07-01

Önkéntesképzés!

Az egyesület életét egy újabb eseménnyel gazdagítottuk, önkénteseinknek élményt és szakmai fejlődést kívántunk nyújtani. Ezért évi két alkalommal képzést szerveztünk számukra!

A programokon az önkéntes munka fontosságára és az önkéntes munka végzéséhez szükséges önismereti és együttműködési képességek kialakítására fókuszáltunk sok-sok játék és feladat beépítésével. Játékos feladatok keretében határoztuk meg, hogy ki az önkéntes és azt is, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a jó önkéntest.

A képzés második része, az együttműködés és a bizalom fontosságára épült Csopakon, ahol a projekttervezés alapjaival is megismerkedhettek a gyerekek az élménypedagógia módszereinek bevonásával, játékos formában.

Partnereink:

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szakmai beszámoló

Lehetőséget kívántunk nyújtani arra, hogy az egyesület életét egy újabb eseménnyel gazdagítsuk. Önkénteseinknek élményt és szakmai fejlődést kívántunk nyújtani. Ezért szerveztünk évi két alkalommal képzést számukra! Alkalmaink során az önkéntes munka fontosságára és az önkéntes munka végzéséhez szükséges önismereti és együttműködési képességek kialakítására fókuszáltunk sok- sok játék és feladat beépítésével. Játékos feladatok keretében határoztuk meg, hogy ki az önkéntes, milyen tulajdonságok jellemzik a jó önkéntest A képzés második moduljának, az együttműködés fontosságára és a bizalom fontosságára épült. A képzésen 30 fő vett részt bentlakásos képzés keretében. Partnereink: Veszprém TV, Endrődi Sándor Művelődési Ház, Alsóörs, Balaton-felvidéki Nemzeti Park.