Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2020-03-31

Hajtogassunk védőmaszkot!

H. Vass Ildikó origami alkotó és a Kukkantó Egyesület közös felhívása nem csak gyerekeknek!

Otthon egyedül, varrás nélkül, hajtogatással is elkészíthetsz egy négyrétegű védőmaszkot. Ha a papírt használat után kicseréled, mosható is! :)

Vigyázzunk egymásra!

Még többet megtudhatsz az origamiról az alábbi linkekre kattintva:

https://hvassildiko.eoldal.hu/

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/vedomaszk-hajtogatassal/
2020-01-20

"Családom a Csapatom" - rajzpályázat

A Kukkantó Baráti Kör Egyesület plakátpályázatot hirdet óvodások és kisiskolások részére, 4 korcsoportban 4-10 éves korig "Családom a csapatom" címmel!

Szabadon választott technikával készült alkotásokat A/3-as és A/4-es méretben várjuk!

Szakmai beszámoló:

Veszprém 2013-ban kapcsolódott a Házasság hete országos eseményeihez. A civil szerveződés gyümölcseként szervezett egy hetet magába foglaló eseményfolyam, ma már állami és egyházi, civil szervezetek közös együtt gondolkodásaként valósul meg. Az események minden évben egy jelige köré szerveződnek, ez adja meg az előadások, tréningek, workshopok, interjúk, elmélkedések központi mondandóját. Nagy öröm számunkra, hogy a város polgármesterének, a Kukkantó Baráti Kör és a Veszprém TV hívó szavára 2013-óta több veszprémi közszereplő, intézmény, szervezet vesz részt az eseménysorozatban: Külön megtiszteltetés városunknak, hogy 2018-ban az országos megnyitónak Veszprém és a református gyülekezet adhatott helyet. Az esemény nonprofit jellegéből adódóan, pályázati támogatásokból és szponzori segítséggel és a helyi vállalkozók támogatásával valósul meg.

2020-ban hirdettük meg a Családom a csapatom című rajzversenyt, amelyre 120 óvodás és kisiskolás készített rajzot. A rajzokat tekintélyes zsűri véleményezte. Az eredményhirdetésre a veszprémi Petőfi Színházban került sor, ahol a védnökök (Dr. Márfi Gyula, emeritus érsek és a város polgármestere, Porga Gyula) adták át az értékes díjakat a gyerekeknek.

2019-12-02

Veszprémben a Finn Mikulás!

Joulupukki az Északi-sarkkörön is túlról, a finnországi Rovaniemiből 18. alkalommal érkezett Veszprémbe, hogy találkozhasson a gyerekekkel, a családokkal. Önkénteseink egész nap a rendezvény helyszínének kialakításán dolgoztak. Mikulás ösvényt alakítottak ki fenyőfákkal a belvárosban, mely a sétáló utcán felállított színpadig vezetett. Kis manóink - gyerekek és felnőttek együtt - szorgoskodtak.

A Veszprémi Petőfi Színház hathatós közreműködésével zenével, dallal és színes ünnepi fényekkel fogadtuk a Nagyszakállút és a hozzá érkező több száz látogatót. Az ajándék sem maradt el; A 18. veszprémi látogatás alkalmából, finn szokás szerint köszöntöttük a nagykorúvá válás jelképével a Mikulást: egy kapitánysapkával és egy szál piros rózsával.

A rendezvényen több mint 1500 gyerek és felnőtt vett részt adventváró hangulatban. Az eseményt követően Joulupukkit elkísértük a Cholnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályára is, ahol meglátogatta a kis betegeket.

A Kukkantó Egyesület tagjai verssel, dallal és apró ajándékokkal kedveskedtek az itt gyógyuló gyerekeknek.

2019-10-01

"Babára várva"

Az alkalom apropóját a "Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom" helyi képviselőivel közösen szervezett "Babára Vágyva" termékenységi roadshow adta.

Az akkor megjelent párokat, és új résztvevőket vártunk eseményeinkre, ahol családterapeuta segítségével készülhettek fel a babavárásra, a csecsemő gondozásra vagy a kistestvér, az új családtag érkezésére. A nyitott alkalmak során a szülők beszélgethettek a megváltozó családi viszonyokról, szüléssel kapcsolatos félelmeiket aggodalmaikat megbeszélhették a szakemberekkel, gondozónőkkel. A családi kedvezmények igénybevételének lehetőségeivel kapcsolatban is hívtunk előadót.

A beszélgetésekre havonta egy alkalommal került sor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15 utcai fiók könyvtárában.

2019-06-18

Kukkantó tábor 2019

1. nap: Reguly nyomában jártunk

A Reguly Antal Múzeumba beérve egy kedves kis szoba fogadott melyben rengeteg érdekes és szép tárgy volt. Találtunk köztük ruhát, játékékot, valamint csizmát is.

Ezeken a lábbeliken tanultuk meg elsőként a fotózás alapszabályait Szegedi László rendező operatőrtől.

A másik szobában Ruttkay-Miklián Eszter elmagyarázta az itt látott tárgyak eredetét és történetét. A következő állomásunkon egy hanti (finnugor népcsoport) konyha apró részleteit figyelhettük meg.

A múzeum után végül, de nem utolsó sorban kimentünk az udvarra és felállítottunk egy hatalmas hanti sátrat, majd ebédeltünk.

2. nap: Űrturizmus Bakonybélben

Egy kiadós reggeli után megérkeztek hozzánk a Paper Dog munkatársai, Márk és János. Ők megmutatták nekünk hogyan kell képeket szerkeszteni, pl.: a saját weboldalunkhoz; majd ezután a bakonybéli Pannon Csillagda felé vettük az irányt, ahol nagyon sok érdekes és izgalmas dolgot láttunk. Sokat tudhattunk meg a különféle bolygókról, például a Marsról vagy az Univerzum rejtélyeiről.

A bolygók után följebb mentünk egy emelettel, és kipróbáltuk hogy lehet hallani egy űrhajóssisakban, és hogy milyen egy űrhajósszékben ülni, majd egy speciális óriástávcsővel kémleltük a Napot. A nap lezárásaképpen a Csillagda planetáriumában megnéztünk egy rövid mozifilmet is.

3. nap: Szerzetes paradicsom

Fölkeltünk, reggeliztünk és megindultunk a Bencés Monostor felé. Sétánkat a növénykertben kezdtük, majd fölmentünk a padlásra és megnéztük, hogy a szerzetesek hogyan hasznosítják a gyógynövényeket.

4. nap: Régi szokások Bakonybélben

A 4. nap reggelén a bakonybéli tájház felé vettük az irányt. Itt nagyon sok érdekes dolgot láttunk, például egy parasztházat, ami az 1850-es évekből mutatta be az itt élők életkörülményeit, használati tárgyait.

A ház akkoriban három helységből állt. Az ajtón át a konyhába léptünk amelynek az első fele volt a pitvar és a belső oldala maga a konyha a kemencével, a konyhától jobbra nyílt a “tisztaszoba”, ahol a betegek, a várandós nők és a vendégek laktak. A konyhától balra nyílt a lakószoba ahol a mindennapjait töltötte a család. Ezen a területen az emberek a fa megmunkálásából éltek, ezt a tevékenységet mi is kipróbálhattuk. Ebédre a vidékre jellemző hagyományos langallót kóstoltuk meg, amit csikó kemencében sütöttünk!

Búcsúzóul az ezeréves falu látványában a Köves-tetőről gyönyörködtünk!