Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2020-12-03

Merre jár a Mikulás? Fényképezd le és küldd be a Kukkantónak!

Az idén a járványos helyzet miatt személyesen nem találkozhattok a Mikulással, de azért senki sem marad ajándék nélkül! A Mikulás rénszarvasai és manói segítségével most is megtölti ajándékkal a jó kisgyerekek cipőcskéit! Jól figyeljetek, mert Veszprémben 2020. december 5-én, szombaton délután ajándékokkal megrakott csodaautójával bárhol felbukkanhat a Nagyszakállú! Ha megpillantjátok őt, készítsetek róla fényképet! Kíváncsian várjuk az elkészült fotókat az info@kukkanto.org e-mail címre. A fotókat bemutatjuk a Kukkantó Mikulás Galériájában, a legjobb 10 képet pedig a Mikulás díjazza majd.

2020-07-01

Önkéntesképzés!

Az egyesület életét egy újabb eseménnyel gazdagítottuk, önkénteseinknek élményt és szakmai fejlődést kívántunk nyújtani. Ezért évi két alkalommal képzést szerveztünk számukra!

A programokon az önkéntes munka fontosságára és az önkéntes munka végzéséhez szükséges önismereti és együttműködési képességek kialakítására fókuszáltunk sok-sok játék és feladat beépítésével. Játékos feladatok keretében határoztuk meg, hogy ki az önkéntes és azt is, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a jó önkéntest.

A képzés második része, az együttműködés és a bizalom fontosságára épült Csopakon, ahol a projekttervezés alapjaival is megismerkedhettek a gyerekek az élménypedagógia módszereinek bevonásával, játékos formában.

Partnereink:

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szakmai beszámoló

Lehetőséget kívántunk nyújtani arra, hogy az egyesület életét egy újabb eseménnyel gazdagítsuk. Önkénteseinknek élményt és szakmai fejlődést kívántunk nyújtani. Ezért szerveztünk évi két alkalommal képzést számukra! Alkalmaink során az önkéntes munka fontosságára és az önkéntes munka végzéséhez szükséges önismereti és együttműködési képességek kialakítására fókuszáltunk sok- sok játék és feladat beépítésével. Játékos feladatok keretében határoztuk meg, hogy ki az önkéntes, milyen tulajdonságok jellemzik a jó önkéntest A képzés második moduljának, az együttműködés fontosságára és a bizalom fontosságára épült. A képzésen 30 fő vett részt bentlakásos képzés keretében. Partnereink: Veszprém TV, Endrődi Sándor Művelődési Ház, Alsóörs, Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

2020-06-19

Kukkantó tábor (2020. 06. 19.)

A mai nap kisbuszunkkal Felsőörsre utaztunk, ahol először az erdőben rejtőző cinóber bányát néztük meg. Az ötvenes években a bányában-a vörös pigmenten túl- értékes leleteket találtak a régészek: az ősemberek által használt jávorszarvas csontjából készített szerszámokat! Bár ez a felfedezés nem vált különösebben ismertté, Európában egyedülálló.

A könnyen törhető „vörös kővel” az őskorban barlangfestményeket, és spirituális szertartásokhoz használt maszkokat készítettek. A festék előállításához nem kell más, csak vörös pigment por és víz( vagy más oldóanyag). A cinóber bánya megtekintése után túravezetőnk időutazásra hívott minket: a felsőörsi Határ hegy lábánál köveket, és foszíliákat tanulmányoztunk. A kövek kora és anyaga meghatározására sósavat cseppentettünk. Túránk alatt megismerkedtünk a tűzkővel, és az anyagok keménységével A kíserletezés után ismét beültünk furgonunkba és meg sem álltunk Felsőörs egyik ősi templomáig. Az Árpád-kori katolikus templom vörös kövei és a külső díszei megannyi legendát rejtenek. A templom, és ezzel együtt Felsőörs birtokolja az ország 3. legrégebbi orgonáját. A műemlék hangszer 1745-ben épült és 1961-ben rekonstruálták, azóta is gyönyörű állapotban várja a híveket.

A templomot magunk mögött hagyva elmentünk a Felsőörsi községházba ahol megettük az ebédünket. Ezt követően elkezdődhetett a csata! Mindeki szorgosan dolgozott azon nemes célért, hogy megmentsük Tóbiást és Szivárványt, a két tojást a kísérlettől, aminek lényege, hogy a 3 méterről ledobott kísérleti alany karcolás nélkül megússza a földre érést. A tojás dobálás után egy vizsla látogatott meg minket, aki minden mozdulatával elkápráztatta a nézőket. A nap lezárásaképpen két szórakoztató játékot játszottunk: ”csipesz fogócska” és ”intelligens piff-puff”. Tapasztalataim alapján Felsőörs igazán gyönyörű hely, ahová érdemes ellátogatni!

2020-06-17

Kukkantó tábor (2020. 06. 17.)

A mai nap Veszprémben tartózkodtunk. Reggel 8 órakor találkoztunk a Kossuth utcai óra mellett, majd megnéztük a Lepény épületet. Megtudtuk, hogy a folyosókon, amelyek most kihaltak voltak, régen a karácsonyi vásárokat tartották, de ezek kinőtték a rendelkezésre álló teret. A Húszemeletesbe egy kapucsengő kóddal jutottunk be és lifttel mentünk fel a 19-ik emeletre, ahol a Méz rádió működik. Régen ez a szint adott helyet a Veszprém Televíziónak is. Itt találkoztunk az Ébredj Veszprém műsorvezetőjével, Szekeres Dáviddal. Elmesélte nekünk a személyes történetét, miként szeretett bele a rádiózásba és hogyan vált műsorvezetővé. A fent töltött pár óra alatt, volt időnk a panorámát is megcsodálni, ami az esős idő ellenére is gyönyörű volt.

Ezt követően utunk a Szaléziánumba vezetett, ahol találkoztunk Sümegi Elemér hegedűkészítő mesterrel. Itt egy kis rálátást kaptunk a szakmára, hiszen megcsodálhattuk az szerszámokat, és a hangszerkészítés fortélyait is megismerhettük. Megtudtuk, hogy a kívánt forma eléréséhez hársfa lemezekből formálja ki speciális vésővel és különleges kis gyaluval a hangszert. A hegedűt fenyőgyantával konzerválja, a ragasztóhoz pedig csontenyvet használ. A vonó húrját lószőrből, a csapokat pedig ébenfából készíti. A Mester elmondta, hogy egy hegedű elkészítéséhez körülbelül 2 hónap szükséges, az értékesítési ára - a belefektetett rengeteg munka és a drága alapanyagok miatt - akár 11 millió forint is lehet! Sümegi Elemér tevékenysége nem csupán a hangszerkészítésre korlátozódik; foglalkozik bicikli restaurálással, és értékmentéssel is. Műhelyében kiállított muzeális értékű satuk Amerikából származnak. Ebédünket helyben költöttük el, majd elmentünk fagyizni a Mackóba. A napot kézműveskedéssel zártuk. Projektünk célja az volt, hogy úgymond átöltöztessük a Húszemeletest. Hamarosan a végeredményt is megmutatjuk!

2020-04-01

Színezz Velünk! - rajzpályázat

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltós kifestőt készített a gyerekeknek. Remélik, ezzel vidámmá tehetik az otthon töltött időt.

További információkért látogasson el a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalára.