Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2023-12-04

Kerékpáros Mikulásjárás Bándon és Márkón!

A megvalósult TOP-3.1.1-16-VE1-2017-00005 „Megyeszékhely kerékpáros megközelítését szolgáló hivatásforgalmi kerékpáros közlekedésfejlesztés Márkó-Bánd településeken” projekthez kapcsolódóan, kerékpáros közlekedést népszerűsítő szemléletformáló kampány keretében Mikulás/Manó-váró ünnepséget szervezett a Kukkantó Baráti Kör Egyesület; Márkó és Bánd Önkormányzata, valamint a Pro Veszprém Nonprofit Kft. megbízásából.

2023. december 4-én a bándi Német Nemzetiségi Óvodában 9 órától kezdődően Pintér József r. százados baleseti helyszínelő (Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság) 20 perces, interaktív közlekedésbiztonsági foglalkozást tartott az óvodásoknak; ezt követően a gyerekek köszöntötték a kerékpárral érkező Mikulást és Manóit.

A program folytatásaként 10:30-tól kezdődően a Márkói Német Nemzetiségi Óvodában is közlekedésbiztonsági előadáson vettek részt az óvodások, majd fogadták a kerékpárral érkező és ajándékot is hozó Manókat.

Nagy élmény volt mindannyiunknak!

2023-11-07

Önkéntesképzéseink

Önkéntesképzés: lehetőség arra, hogy az egyesület életének aktív részesévé váljanak önkénteseink. Ők vannak segítségünkre nagyobb események megvalósításában, akár mint szervező, akár mint szakértő vagy animátor (pl. informatikus, jogász, marketinges). Önkénteseinknek szeretnénk közösséget, élményt, fejlődést tapasztalatokat nyújtani.

A 2022-es sikeres képzéseinek során játékos feladatok keretében határoztuk meg, hogy ki az önkéntes, milyen tulajdonságok jellemzik a jó önkéntest.

A képzés második modulja pedig az eseményekhez kötődő képzések voltak: városi Mikulás programban és a Házasság hete keretében rendezett rajzverseny lebonyolításában segítettek a felnőtt önkénteseink, nekik szerveztünk felkészítőket.

2023-07-14

Kukkantó Túra7 és Honfoglaló-túrák a Káli-medencében

Honfoglalás-túrák a Káli-medencében

A Kukkantó Tábor az egyesületi élet fontos része. Sok vidám örömteli közös élmény színtere, mely kiváló lehetőséget teremt a csapatmunkára, az ismeretszerzésre és a tehetséggondozásra is.

A vakációt hagyományosan - a tanévzárót követő héten - közös táborozással indítjuk, 2021-tól már két korosztályi csoportban. Az őszi-, téli -és tavaszi szünetben is szervezünk közös szabadidős programokat.

Az élménytúrák során - melyet két csoportban szerveztünk 10 év felettieknek bentlakásos 10 év alattiaknak napköziotthonos formában, érezhetően stabilabb közösségi munka formálódott. A nagyobb önkéntesek motiváltabbá, elkötelezettebbé és kezdeményezővé is váltak a rendezvénysorozat hatásra. Kreatív ötletekkel gazdagították a közös munkát, amit rövid egyeztetés után, némi módosításokkal, meg is valósítottunk. Így születtek meg a Káli-medencei ”Honfoglalás - túrák” és egy kalandos lovaskocsikázás is pályázati forrásból.

A túratervek nyomtatását is a pályázati keretből realizáltuk épp úgy, mint a fotó és videó dokumentációhoz szükséges merevlemez és elektromos kábel beszerzését is. Az ismereteket az önkéntes képzés során, közösségi munka keretében dolgozták fel a résztvevők.

A sokrétűbb kommunikáció hatékonyan segítette új együttműködési formák kialakulását az egyesületen belül és más civil szervezetekkel is, ami az együttműködő partnerek számának a növekedését is jelentette.

Kukkantó Túra7

A Kukkantó Túra7 során a kisebbek táborában, új szemszögből, együtt fedeztük fel újra helyi és nemzeti értékeinket. Az önkéntes foglalkozásaink itt az együtt végzett munka örömére, a jó önszerveződés hatékonyságára, a környezettudatosságra irányították a figyelmet.

A programon a nagyobbak önkéntes animátorként segítették a munkánkat. Veszprém 2023-ban megújult, helyi értékeket bemutató terein és bemutatóhelyein tettünk ismeretterjesztő sétákat. A város jellegzetes pontjain közös fotókat készítettünk, amit saját QR-kóddal láttunk el, ezzel is erősítve a közösséget, az összetartozás érzését. Ezeket kinyomtatva át is adtuk kis tagjainknak.

A programév végén pályázati forrásból lehetővé vált egy új laptop beszerzése is, mellyel folytatjuk a 2023-as év közösségi élményeinek feldolgozását. Az eszközt 2024 nyarától beépítjük további önkéntes képzéseink módszertanába. Önkéntes képzéseink eredményei megmutatkoztak közösségi programjaink sikereiben.

Elmélyítettük a hazaszeretet, a lokálpatriotizmus és a „közösségért tenni, dolgozni, együtt lenni jó” érzését!

2023-06-11

Gyereket a magasba! - Együttműködés a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal

Az országban több helyszínen több ezer család vett részt 2023.06.10.-én a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom nagy országos gyerekemelő flashmob-ján, ahol mindenki egyszerre járt körtáncot és emelte magasba a gyerekeket.

Veszprém is csatlakozott a "Gyereket a magasba!" kezdeményezéshez, amelynek a Kolostorok és kertek rendezvény helyszín adott otthont. Az akció célja felhívni a figyelmet a családalapításra, a gyerekvállalásra, a családi élet örömeire.

Az idei, hagyományosan mindig tavasszal rendezett gyerekemelés mottója "Körülöttünk forog a világ" volt, hiszen a gyermekek számára a szülők, a szülőknek pedig a gyermekük jelenti a világot.

A résztvevők a flashmob alkalmával körtáncot jártak a "Kicsi vagyok én, majd megnövök én" című dalra, majd ezután következett a gyerekemelés. Ezen kívül családi akadályverseny, arcfestés, kézműves programok, ajándékok várták a résztvevőket.

2023-03-08

"Hova mész?" - a V-BUSZ telephelyére látogattak szlogenpályázatunk nyertesei

A Kukkantó Egyesület és a V-BUSZ közös szlogeníró pályázatának díjnyertes alkotói látogatást tettek a V-BUSZ telephelyén, majd a Veszprém TV stúdiójában profi körülmények között felvették a gyerekek győztes szlogenjeit!

A programon részt vett a Báthory István Általános Iskola 2. c osztálya és Toldi Csongor 3.c osztályos tanuló valamint felkészítőtanáraik!

Az erről szóló összeállítás 2023. március 13-án jelenik meg a Kukkantó című műsorban, az alábbi linken a V-BUSZ hivatalos közleményét olvashatjátok.