Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2024-05-06

Gyereket a Magasba! és Anyák napja 2024

Veszprémben több százan ünnepelték velünk a Gyereket a Magasba rendezvényen az édesanyákat és azt, hogy családban élni jó! A Három Királyfi Három Királylány országos mozgalomhoz 2019-ben kapcsolódtunk először, az alapítvány helyi szervezetének a megkeresésére. Azóta egyesületünk minden évben nagy érdeklődés mellett vesz részt aktívan a programon!

2024. Május 4-én, már kora délelőtt megkezdtük a készülődést a vendégek fogadására a Zeneiskola előtti és melletti téren! A lombárnyékban kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, valamint az ügyességi és a népi gyermekjátékok mellett robogók sorfala fogadta a térre érkezőket a Családika, a Szent Margit óvoda és Egyesületünk szervezésében!

A Gyereket a Magasba eseményen számos fellépő tette valóban ünnepivé az anyák napját megelőző délelőttöt! Elsőként a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket aki elmondta, hogy intézményükben a legfontosabb a növendék és a család, ezért is pályáztak és el is nyerték az idei évben a családbarát oktatási intézmény címet. A rendezvényen fellépett a Zeneiskola legfiatalabb muzsikusaiból álló vonósegyüttes a Tücsökzenekar, akik Rossa László Gólya-gólya, Körtefa és Macskajáték c. darabját adták elő ezúttal Bárány Zsuzsanna és Vásárhelyi Borbála. A zenekart a Csermák Alapfokú Művészeti Intézmény Báthory néptánccsoportja követte, művészeti vezetőjük Buknicz Erzsébet néptáncpedagógussal. Mindegyik fellépést vastapssal jutalmazta a közönség. Mindezt megkoronázta a Kis- Bakony Táncegyüttes, akik a színpadi bemutatót követően táncházra hívták az egyre nagyobb létszámú közönséget. Végül a Kicsi vagyok én... kezdetű dalos-táncos flashmob zárásaként, a résztvevők boldogan repítették magasba gyermeküket. A rendezvényen családjával együtt részt vett Porga Gyula Veszprém polgármestere is.

A gyerekemelést anyák napi köszöntés követte, közös énekléssel és virágátadással, ahol Kukkantó Egyesületünk tagjai is felléptek. Németh Bálint dallal, Lakatos Liza és Bálint, valamint Némethy Zsombor verssel köszöntötték az anyukákat és a nagymamákat. A rendezvényt a Szent Margit óvoda Katica csoportjának növendékei és Halmay Zsuzsanna óvónéni „Így tedd rá!” című zenés táncos foglalkozása zárta. A veszprémi önkormányzat jóvoltából a gyerekek ajándékkönyveket is átvehettek, Tokody Klára: Kalandozások a királynék városában címmel.

Ezúton is köszönjük minden támogatónk és együttműködő partnerünk segítségét, és egyesületünk tagjainak is a rendezvényhez nyújtott közösségi-önkéntes munkát!

2024-04-26

Ismét „Gyereket a Magasba”!

Az eseményen az év legszebb vasárnapjára, az Anyák napjára is készülünk!

A már hagyományosan megrendezésre kerülő programon dallal, muzsikával, tánccal és a Kukkantó játszóházban magatok készítette apró ajándékokkal is köszönthetitek anyukátokat, nagymamátokat!

2024-02-19

Házasság hete 2024

Veszprém 2013-ban kapcsolódott a Házasság hete országos eseményeihez. A civil szerveződés gyümölcseként szervezett egy hetet magába foglaló eseményfolyam, ma már állami, egyházi, és civil szervezetek közös együtt gondolkodásaként valósul meg. Az események minden évben egy jelige köré szerveződnek, ez adja meg az előadások, tréningek, workshopok, interjúk, elmélkedések központi mondandóját.

Nagy öröm számunkra, hogy a város polgármesterének, a Kukkantó Baráti Kör és a Veszprém TV hívó szavára 2013-óta több veszprémi közszereplő, intézmény, szervezet vesz részt az eseménysorozatban.

Az eseménysorozatba két programelemmel kapcsolódtunk be: az egyik a már hagyományos rajzverseny, a másik pedig a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal közösen szervezett rendhagyó filmklub. Az immár hagyományos rajzverseny az idén a "Kicsi vagyok én, boldog leszek én" mottó köré szerveződött.

Több mint 200 alkotásból választotta ki a legjobb alkotásokat a zsűri, amelyet egy ünnepélyes díjátadó keretében értékelt és jutalmazott a veszprémi Petőfi Színházban. Az értékes ajándékokat a város polgármestere és a veszprémi érsek képviselője adta át.

A másik programunkat a Foton Audiovizuális Centrumban szerveztük meg középiskolásoknak és felnőtteknek: Déry Tibor Szerelem című filmjének a bemutatójára, és az ehhez kapcsolódó beszélgetésre vártuk a fiatalokat, és a régebb óta fiatalokat.

2024-02-03

Házasság hete rajzpályázat

2023-12-08

Városi Mikulás ünnepség Joulupukkival!

Az idén decemberben is ellátogatott városunkba a Lappföldi Mikulás. A Kukkantó Egyesület tagjai verssel, ajándékokkal és egy szépen kialakított fogadótérrel várták a szeretett vendéget. Az eseményre több ezren érkeztek, hogy személyesen is találkozhassanak vele és ezt meg is örökíthessék egy derűs családi fotóval. Egyesületünk manói felkészülten várták a vendégeket. Több tucat fiatalabb és idősebb manó segítette a látogatók tájékozódását és a program megvalósítását. Egyesületünkben már hetekkel az esemény előtt nagy volt a sürgés-forgás. A manók egymásnak adták a kilincset, hogy minden a helyére kerüljön, mire a nagy nap elérkezik.

Célunk, hogy az esemény a pozitív országos visszhang mellett nemzetközi megjelenést is hozzon az EKF évében Veszprémnek. A finn testvérvárosból, Rovaniemiből érkező Mikulás látogatását a város és térsége közösségi igényeihez alakítva, azok figyelembevételével szerveztük meg, hogy minél több gyermeknek családnak szerezhessünk örömet, közösségi és családi élményt.

A Nagyszakállú egyesületünk önkénteseinek kíséretében jótékony célú látogatást tett a Cholnoky Ferenc Kórház gyermekosztályán. Egyesületünk tagjai ajándékcsomagokat állítottak össze a kis betegeknek, melyet pályázati keretből tudtunk megvalósítani. A rendezvény higiéniai okokból szigorúan zártkörű volt és nem volt médianyilvános. Szülői kérésre a személyiségi jogok figyelembevételével itt fénykép sem készülhetett.

Innen a Mikulás a Veszprémi Téli Gyárkert megnyitójára sietett, ahol már közel kétezren várták. Egyesületünk tagjai műsorral, ajándékkal köszöntötték a Nagyszakállút. Önkénteseink vidám manónak öltözve nyitották meg a hófánk pályát és a rendezvény egész ideje alatt több órán át, segítették a Mikulás munkáját. A manóruhák alapanyagát pályázati pénzből vásároltuk meg és alakítottuk át sajátkezűleg. Önkénteseink apró ajándékokkal és szaloncukorral kínálták a vendégeket.

A dekorációt a csúszásveszély elkerülése érdekében színes rénszarvasos és fenyőzöld lábtörlőkkel egészítettük ki. A családok ezeken, mint kis járólapokon tudtak biztonságosan egyre közelebb jutni a Mikuláshoz. A programon a város apraja-nagyja egy közösségként élvezhette térítésmentesen a Mikulással is találkozva, a 2023-ban EKF címet viselő város Téli Gyárkertjének létesítményeit a hófánkpályát és a korcsolyapályát. A támogatási összeg a korábban említettek mellett nagy segítséget jelentett abban, hogy a helyszínen jól hangosítva tudtunk kommunikálni a közönséggel, valamint biztosította a tömegkommunikációban való megjelenést is, ami elengedhetetlenül fontos volt a közönség a tájékoztatásának megszervezéséhez. Ugyancsak lényeges volt az esemény előtt az önkéntesek felkészítése, képzése, melyet szintén a pályázati összegből valósítottunk meg. 

Az Európa Kulturális Fővárosa projektekkel való együttműködés hatására önkénteseinek a száma nőtt ezen a napon több mint háromezren fordultak meg a programunkon. A program kapcsán együttműködtünk az EKF önkénteseivel Veszprém MJV Önkormányzatával, valamint, a VEMAFI-val és a Veszprémi Jéglovagok elnevezésű Jégkorong Egyesület civil szervezetével.

Rendezvényünk elérte célját: Több ezer kisgyerek, szülőkkel nagyszülőkkel együtt, önfeledten örült és szórakozott közel két órán át, a Városi Mikulásnapon és vette birtokba a Téli Gyárkertet. Boldog ünnepeket kívánunk!