Kukkantó
Kukkantó Baráti Kör Egyesület
2021-12-03

Együtt örültünk a Mikulásnak!

Csodaszép karácsonyi díszbe öltöztetett meseautón érkezett a Mikulás Veszprémbe! A Kukkantó Egyesület manói segítségével sok-sok kisgyereknek hozott örömet, boldogságot, és persze szaloncukrot is. Délelőtt ellátogatott a Csillag-úti Óvodába, majd autójából integetve, zeneszóval lassan suhant keresztül a városon. Volt minden városrészben és az arra járóknak boldog ünnepeket kívánt, miközben manói szaloncukrot nyújtottak át a gyerekeknek!

A város szívében, az Óváros téren, a színpadról köszöntötte az egybegyűlteket. A Kukkantó Egyesület tagjai verssel és dallal várták a Nagyszakállút és kis műsorral, rajzokkal kedveskedtek neki a gyönyörű adventi díszbe öltöztetett téren! December 3-án a Mikulás járt a Dózsa téren, a Táborállás Parkban, a Cholnoky lakótelepen és az Egyetemi városrészben. Útja során elmondta, idén is jut ajándék minden veszprémi kisgyerek cipőjébe.

Itt a Mikulás! - Veszprém Televízió

Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás - vehir.hu

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.
2021-10-22

Halagút kirándulás

Őszi kirándulásunk alkalmával ellátogattunk Veszprém egy új látnivalójához a Sintér-hegy melletti Thetis alagúthoz. Ezt a helyet a veszprémiek nevezték el „Halagút”-nak. A Viadukt alatt található vízmosta árokban a Honismereti Egyesület tervei alapján megvalósult bemutató hely arról mesél az arra járóknak, hogy nézhetett ki Veszprém ezen része, amikor még a Tethys óceán borította ezt a terület.

Az alagútban a festett falon megtekinthetjük a több millió évvel ezelőtt itt élt élőlényeket, például a Placochelys Placodontia-t, azaz a kavicsfogú álteknőst, melynek első megkövesedett maradványait Laczkó Dezső piarista tanár találta meg ezen a helyen 1899-ben, több mint 100 évvel ezelőtt!

2021-09-25

„Gyereket a magasba!” a veszprémi Színházkertben

Az „Emeljünk magasba minél több gyermeket!” c. eseményt idén a járványhelyzet helyzet miatt ősszel tartottuk meg országszerte. A családi rendezvény helyszíne a Petőfi Színház előtti park volt. Az idei program különlegességét az adta, hogy élő közvetítésben, több városban egyszerre emelték fel gyermekeiket a szülők, nagyszülők.

A Három Királyfi Három Királylány Országos Mozgalom helyi szervezetével együttműködve egyesületünk idén is részt vett az esemény megszervezésében.

Önkénteseink segítettek a regisztrációnál és a kézművesfoglalkozások lebonyolításában, voltak olyanok akik pedig édeséggel és gyümölccsel kínálták a résztvevőket!

A program létrehozásában több civil szervezettel működtünk együtt, pl. a Családikával, a Veszprémi Családsegítő Központtal és az Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájájával. A kicsiknek és nagyoknak sok lehetőségük volt a játékra, az örömteli együttlétre. A családokat népi fajétékok, ügyességi játékok várták, de koronát is készíthettek, fényképezkedhettek és volt arcfestés, csillámtetoválás, minirobógózás valamint táncház is. Az esemény fővédnöke Porga Gyula, Veszprém polgármester volt. Veszprémben több száz gyerek emelkedett a magasba.

A rendezvény a Családbarát Magyarország támogatásával valósult meg.
2021-05-30

Gyermeknap

Gyermeknapi kalandtúránkat hét állomásból építettük fel a veszprémi Séd völgyétől indulva a Csónakázó tó körül, majd keresztül a városon egészen a Színházkertig. Önkénteseink bevonásával animátorok fogadták a családokat a különböző állomásokon. Itt a játékos ügyességi feladatoktól a város ismereti kérdésekig a résztvevők számot adtak tudásukról, tájékozottságukról.

A pandémia előírásait figyelembe véve megszervezett program erősítette a városi ismereteket és a lokálpatriotizmust is. A kalandtúra élvezetes közös családi élményt nyújtott, melynek végállomása Veszprémi Petőfi Színház előtti téren volt.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.
2021-05-17

„Kerekítő programok”

A babaváró programok folytatásaként valósultak meg a baba-mama foglalkozások „KEREKÍTŐ” címmel. A programban a magyar néphagyomány ölbeli játékai kaptak főszerepet. A tematika legfőbb jellemzője, hogy a felhasznált mondóka és daltár csak tiszta forrásból, a népköltészetből és a népdalkincsből merít. A „Kerekítő” egy olyan pedagógiai és módszertani program, melynek során az édesanya és a gyermek együtt közös játékban sajátítja el az ölbeli játékokat.

A foglalkozásokat a járvány erősen korlátozta, de amint lehetővé vált találkoztunk. Volt foglalkozás szabad levegőn és tárt ablakok mellett is, illetve maszkhasználattal. Közösségi programjainkon minden alkalommal biztosítottuk a résztvevőknek a kézfertőtlenítő használatát.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szakmai beszámoló

A babaváró programok folytatásaként, a megelőző év munkájára építve baba-mama foglalkozásokat szervezünk „KEREKÍTŐ” címmel. A programban a magyar néphagyomány ölbeli játékai kapnak főszerepet. A tematika legfőbb jellemzője, hogy a felhasznált mondóka és daltár csak tiszta forrásból, a népköltészetből és a népdalkincsből merít. A foglalkozásokat képzett óvónők, népzenészek, népi énekesek, néptánc pedagógusok tartják... A „Kerekítő” egy olyan pedagógiai és módszertani program, melynek során az édesanya és a gyermek mindent elsajátíthat, amit az ölbeli játékokról és azok továbbadásáról tudni érdemes. A közös játék során együtt élhetik meg az anyanyelv és a zenei anyanyelv ritmusának, kifejezőerejének és muzsikájának szépségét és örömeit. A közös élmény során kialakul egy erős kötődés a kisgyermekekben a magyar kultúra gyökereihez, mely kiválóan megalapozza a család, és a nemzeti iránti természetes érzelmi elköteleződést. A szocializációs folyamat fontos részeként a programokon megjelenik és erősödik a közösségi élmény és az együvé tartozás érzése. A foglalkozások célja, hogy egy olyan élő közösséget kovácsoljon, ahol a népköltészet kincsei, az ölbeli játékok, az érzelmi biztonság, a korai kötődés, a művészeti nevelés, a természet közeli megoldások előtérben vannak. A „Kerekítő” szó, a világ kerekségét fejezi ki. A kicsik számára a világ elsőként az anyuka ölében, a közös játékban, érintésben, mosolyban, ölelésben kerekedik ki. Ez a meghatározó élmény egy egész életre szól és ez a felnőttkori boldogulás alapja is!

A foglalkozás módszertani segédanyagai: bábok, dalos és mondókás, valamint mesés könyvek 0-8 éves korig. Partnereink: Három Királyfi Három Királylány Mozgalom veszprémi csoportja, Veszprém TV.